Метеоаларм предупредувања

Уште од ноември 2010

Extrime high temperatureExtreme low temperatureНевремеForestfire

Речен мониторинг систем

Светска метеоролошка

СМО
WMO

 

Галерија на продукти на УХМР од постојани статистички, дијагностички и прогнозстички анализи на разни параметри.

Дневни врнежи Облачност во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Минимална тем. на 2м., 10-дневна средна вредност Ветер на висина од 10 м. во термин Минимална тем. на 2м., во термин

Заб. некои од овие производи се однесуваат на состојби и периоди од порано, но би требало да се интересни за посетителите и соработниците!

Актуелно

УХМР го засили управувањето со знаење

Печати
Оценка од корисникот: / 87
НајлошоНајдобро 

УХМР учестуваше на уште едно важно случување во Дармштад - Германија oд 14 до 17 Ноември 2011 година. Со подршка на EUMETSAT како организатор, во тие 3 дена беа презентирани искуства на оваа реномирана институција во управивањето со знаења.

Редовни посетители на нашиот портал, знаат дека ние уште во септември оваа година, оформивме наш едукативен центар (http://meteo.gov.mk/moodle) заснован токму на истиот софтвер (Moodle) од отворен код.

 

Нашиот едукативен центар (заснован на Moodle софтверот) е отворен за соработка со сите институции кои имаат идеја за проширување на оваа идеја што пошироко.

Некои од вас, секако ќе се сетат! До пред некои години актуелни беа системите за архивирање на податоци (бази на податоци). Во последниве неколку година, акцентот се префрли на системите за управување со содржини, за да последнава година се поважни се системите за управување со знаења.

 

УХМР со видео канал на Youtube

Печати
Оценка од корисникот: / 13
НајлошоНајдобро 

УХМР видео канал

Од 11. октомври 2011 г. УХМР е присутен на најголемиот слободен видео сервис Youtube.

Во иднина на оваа интернет локација ќе ги поставиме видео материјалите од нашето работење.

За почеток тука е видео туторијалот за користење на Alarmer апликацијата со која УХМР започна да ги објавува предупредувањата (најави) за опасност од група на метеоролошки елементи и појави.

УХМР на Meteoalarm.eu

Печати
Оценка од корисникот: / 87
НајлошоНајдобро 

Предупредувања за денес

Extrime   high temperatureExtreme low temperatureThunderstormsForestfire

Од 14 октомври 2011 година, Република Македонија започна редовно да објавува предупредувања на порталот  Meteoalarm.eu кој е дел од Европската иницијатива Еуметнет (здружение на европските национални метеоролошки сервиси).

Благодарение на овој сервис кој и понатаму ќе се збогатува со услуги, поефикасно ќе можете да да ги планирате вашите потреби при патувањата, но и се друго што може да ви биде попречено од временските услови.

Повеќе...

Посета од ЕУМЕТНЕТ на УХМР

Печати

 

На 28. септември 2011 г. во работна посета на Националната метеоролошка служба на Република Мекедонија ќе допатува Г-н. Стив Нојс, Извршен Директор на ЕУМЕТНЕТ.

Како дел од посетата Г-н. Стив Нојс накусо ќе ја претстави идејата за ЕУМЕТНЕТ како мрежа на националните метеоролошки сервиси. Во текот на посетата почитуваниот гост ќе бидезапознаен со работата и организацијата на УХМР, носител на овие активности во Република Македонија.

 

Започна одделот за фото галерии

Печати
Оценка од корисникот: / 4
НајлошоНајдобро 

Со деновите на водите и метеорологијата, 22 и 23 март, активно започна да работи и одделот за управување со дигитализиран фото материјал.

 

Сите галерии:

Страница 6 од 7

Метео - предупредување
 
Појаснување
Ова е последното официјално предупредување објавено од УХМР. Предупредувањата се изготвуваат (од страна на дежурниот синоптичар) на дневна основа, но по потреба може и да се изменат понекогаш уште еднаш, или двапати во тековните 24 часа.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
Има 1047 гости присутни

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

е-УХМР (ел. гласник)Вие сте овде: Медиа центар - Актуелно