Gallery of UHMR products of the permanent statistical, diagnostics and forecast analysis of different parameters.

Daily precipitations Cloudiness in term Temperature on 2m in term HUMIDEX in term - spatial analysis, isolines Temperatures on 2 m. in term Minimal temperatures on 2m. 10-day mean Wind at 10 м. in term Minimal temperature at 2 m. in term

Note: some of this products are related to historical terms or periods, but still, should be interesting for the visitors or customers!

Отворени податоци

Print
User Rating: / 18
PoorBest 
There are no translations available.

Листа на документи со информации со отворен пристап (Open data).

Продукт Врска Содржина на документот Освежување
мерења*

врска_мк

link_en

Текст документ со последни метеоролошки мерења од целата мерна мрежа. освежувањето на податоците е на секои 3 часа (ако има понови податоци)
прогноза за денес

врска_мк

link_en

Текст документ со прогноза на време за тековниот ден. освежувањето на информацијата на секои 3 часа (ако има понова информација)

* Во документот се содржани сите основни (на пример: температура на воздух, влага, воздушен притисок, ветер на приземје и др.), но и некои специјални метеоролошки елементи (како што е температура на воздух на висина на 5 сантиметри во 7 часот наутро). Исто така во документот се содржани и информации за забележани метеоролоѓки појави (татнеж, грмотевица, или слично) од сите метеоролошки станици кои во тој момент од деноноќието се активни.

Продукт Врска Содржина на документот Освежување
АМС**

врска_мк

"CSV - Unicode" текст документ со последни метеоролошки мерења од група на автоматски метеоролошки станици. освежувањето на секој час (ако има понови податоци)
Хидро.
(ниво см.)

врска_мк

"CSV - ANSY***" форматирана датотека од јавувачката мрежа на класични хидролошки мерења. најмалку еднашо дневно (претпалдне) и уште еднаш или двапати ако има понова информација.

** Во документот се содржани група на основни параметри од сет на автоматски метеоролошки станици.

*** ANSY форматот не е читлив за некои од пребарувачите

 

Ова се промените кои на порталот meteo.gov.mk се поврзани со Open data, иницијатива на владата на Република Македонија за слободен пристап до информации.

 


20150709 + Податоци од Јавувачка хидролошка мрежа во ANSY - CSV формат
20150706 + Податоци од АМС, во Unicode - CSV формат
20130417 # Врска до англискиот текст за прогнозата за тековниот ден
20120618 + Документ тип 2 - податоци од прогноза за тековниот ден во текст формат (со мала html - синтакса). Освежување на секои 3 часа.
20110615 + Документ тип 1 - податоци од мерната мрежа со синоптички програм на работа (мерења на секои 3 часа). Документите се во текст формат (основен начин на запишување на времето) и ги содржат последните мерења кои се проследени кон Управата за хидрометеоролошки работи од мерната мрежа. Освежување на секои 3 часа.
20110606 + пристапот до податоците е на http://meteo.gov.mk/images/stories/art/open
20110531 + отворен е линк http://meteo.gov.mk/open (со автоматски премин кон делот во порталот за оваа намена).

* -> Security Fix / сигурносно подобрување
# -> Bug Fix / отстранета грешка
+ -> Addition / додадено
^ -> Change / изменето
- -> Removed / отстрането
! -> Note / забелешка

 

Share/Save/Bookmark

Meteo - warning
 
About
This is latest official warning published by UHMR. Every warning is prepared by the forecasters on the daily basis, but if it is needed can be changed sometime once or twice in the period of last 24 hours.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
We have 592 guests online

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

е-УХМР (ел. гласник)You are here: Current data - Отворени податоци - OpenData
Share/Save/Bookmark