Метеоаларм предупредувања

Уште од ноември 2010

Extrime high temperatureExtreme low temperatureНевремеForestfire

Речен мониторинг систем

Светска метеоролошка

СМО
WMO

 

Галерија на продукти на УХМР од постојани статистички, дијагностички и прогнозстички анализи на разни параметри.

Дневни врнежи Облачност во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Минимална тем. на 2м., 10-дневна средна вредност Ветер на висина од 10 м. во термин Минимална тем. на 2м., во термин

Заб. некои од овие производи се однесуваат на состојби и периоди од порано, но би требало да се интересни за посетителите и соработниците!

Експериментален WRF во УХМР

Печати
Оценка од корисникот: / 2
НајлошоНајдобро 

Поставивме експериментална, но секојдневно активна, македонска инсталација на нумеричкиот модел WRF. Ova e uште еден значаен успех кој ги одбележува Светските денови на хидрологијата и метеорологијата (22 и 23 март) 2012 година, но и во исто време и 62 годишното постоење на Националната хидрометеоролошка служба.

УХМР и досега создаваше нумерички материјали кои се користеа успешно во процесот на градење на официјалните прогнози. Овие материјали се секојдневно достапни во одделот за прогноза - нумерички модели.

 

google earthВиди со Google Earth

 

{mosmap kml='http://217.16.74.182/images/stories/art/gmap/2012032318_euromk_wrf.kmz'}

 

Само како пример ви ја оставаме првата создадена карта од прогнозираниот материјал.

Термин: 22 март 2012 година 18 часот (UTC), или по локално време 19 часот;
Елемент: воздушниот притисок на приземје;
Регион: југоисточна Европа (151x151 точка, со чекор од 13 км.)
Број на слоеви во висина: 45 (се до слојот со притисок од 50 мб.)
Моделот е WRF со јадро ARW
Време на еден циклус е 4 часа и 30 минути за период на моделирање од 24 часа (тековниот ден).

Со оваа најнова исталација за нумеричко моделирање ние сме во ситуација сами да ги поставиме условите во кои и за кои ќе работи нумеричкиот модел. Националната хидрометеоролошка служба сега ќе можат посигурно да одговорат на очекувањата на другите субјекти и јавност во една ваква специфична област.

Повеќе информации побарајте кај веб администраторот на порталот.

 

За да преминете во 3Д одберете ја можноста "Earth" (горе, најдесно на мапата). Потоа држете притиснато "Ctrl", или "Shift" и влечете преку мапата. Ако прескокот во 3Д не ви функционира, инсталирајте го Google Earth plugin додатокот наменет токму за вашиот пребарувач.

 

Нумеричкото моделирање е една особено комплексна област во управувањето со природната средина. Денешните нумерички модели се системи кои бараат големи ресурси и во техничка и во секоја друга смисла. Големи човечки ресурси особено се потребни за да се обедината светските искуства и да се одржи чекорот со останатите модерни хидрометеоролошки служби. Моделите работат сметајќи го времето по Гринич (UTC). Локалното време кај нас е Централно европско време CET = UTC + 1, со корекцијата заради летното сметање на времето (+1 час во летниот период). !

Share/Save/Bookmark

Метео - предупредување
 
Појаснување
Ова е последното официјално предупредување објавено од УХМР. Предупредувањата се изготвуваат (од страна на дежурниот синоптичар) на дневна основа, но по потреба може и да се изменат понекогаш уште еднаш, или двапати во тековните 24 часа.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
Има 584 гости присутни

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

е-УХМР (ел. гласник)Вие сте овде: Медиа центар - Актуелно - Експериментален WRF во УХМР
Share/Save/Bookmark