Метеоаларм предупредувања

Уште од ноември 2010

Extrime high temperatureExtreme low temperatureНевремеForestfire

Речен мониторинг систем

Светска метеоролошка

СМО
WMO

 

Галерија на продукти на УХМР од постојани статистички, дијагностички и прогнозстички анализи на разни параметри.

Дневни врнежи Облачност во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Минимална тем. на 2м., 10-дневна средна вредност Ветер на висина од 10 м. во термин Минимална тем. на 2м., во термин

Заб. некои од овие производи се однесуваат на состојби и периоди од порано, но би требало да се интересни за посетителите и соработниците!

Управување со предупредувања - Alarmer

Печати
Оценка од корисникот: / 3
НајлошоНајдобро 

Во текот на 2010 постоеше потреба да се реши управувањето со предупредувањата кои државниот метеоролошки сервис треба да ги објавува на дневна основа.

За таа цел беше поставена цел да се развие софтвер кој на прифатлив начин ќе ги обедини сите потреби во моментот, но решението мораше да биде лесно надградливо.

Апликацијата, наречена Алармер, официјално започна да работи од 14 октомври 2011 година. Таа се користи постојано во секојдневното работење на службата за временска прогноза на Република Македонија.

Досега постигнато е:

- потполна повеќејазична подршака
- ini засновано водење на апликацијата
- може да работи во два мода според IP на сметачот (тест локација  и активно испраќање)
- лесен графички интерфејс за корисникот (дежурен синоптичар)
- работа со готови реченици (дел за прогноза и дел за последици) кои може да се менуваат
- 4 формати за експорт на податоците (xml, png, csv, kmz)
- 4 реазлични интернет локации за (xml форматот секогаш води кон Meteoalarm.eu) за известување
- дневно логирање на акциите на корисниците (секогаш достапна листа на акции за тековниот ден)
- потполно подготвена да работи за период од 5 дена (тековниот ден + 4)

Подршката е постојана, софтверот се надградува, а корисниците секогаш имаат пристап до најновите информации преку документи поставени на бесплатен Cloud засновани интернет сервис. На таков начин достапни се Прирачникот за работење, основниот readme документ и видео туторијалот на видео каналот на Националниот хидрометеоролошки сервис.

 

Share/Save/Bookmark

Метео - предупредување
 
Појаснување
Ова е последното официјално предупредување објавено од УХМР. Предупредувањата се изготвуваат (од страна на дежурниот синоптичар) на дневна основа, но по потреба може и да се изменат понекогаш уште еднаш, или двапати во тековните 24 часа.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
Има 1119 гости присутни

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

е-УХМР (ел. гласник)Вие сте овде: Прогноза - Информатика и техника - Управување со предупредувања - Alarmer
Share/Save/Bookmark