Метеоаларм предупредувања

Уште од ноември 2010

Extrime high temperatureExtreme low temperatureНевремеForestfire

Речен мониторинг систем

Светска метеоролошка

СМО
WMO

 

Галерија на продукти на УХМР од постојани статистички, дијагностички и прогнозстички анализи на разни параметри.

Дневни врнежи Облачност во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Минимална тем. на 2м., 10-дневна средна вредност Ветер на висина од 10 м. во термин Минимална тем. на 2м., во термин

Заб. некои од овие производи се однесуваат на состојби и периоди од порано, но би требало да се интересни за посетителите и соработниците!

Предупредувања по региони, (Мк)

Печати
Оценка од корисникот: / 427
НајлошоНајдобро 

Ниво на најголема опасност по региони. Секој регион е обоен со бојата на највисоката опасност која се најавува. (видете подолу за поделбите по региони, нивоа на опасност и елементи).
Од 29.09 2011 г. секојдневно најдоцна до 12 часот (локално време) се објавува графички материјал кој се однесува на ниво на опасност за тековниот и утрешниот ден.

Ако регионите се со бела боја бело (најчесто на мапата за утрешниот ден), почекајте додека не бидат објавени најновите податоци.

Директна врска до предупредувањето за дeнес..! Предупредување за утре!

Предупредувањата на карта:

Предупредувања за денес

{a}
 
Предупредувања за утре

{b}
 
 

Види: Дали мојот пребарувач ги покажуав најновите податоци?

 

 

Елементи

Предупредувањата се однесуваат на следниве елементи:

1. ветер ветер
2. врнежи врнежи
3. невреме невреме
4. високи температури високи температури
5. ниски температури ниски температури
6. магла магла
7. снег и заледување снег и заледување

 
Нивоа на опасност

За секој од регионите се одредуваат 4 нивоа на опасност:
1. зелено зелено - нема опасност
2. жолто жолто - мала опасност (вонредна појава)
3. портокалово портокалово - особена опасност (опасна појава)
4. црвено црвено - опасност со катастрофални последици (катастрофална појава).

Забелешка:

- бело белата боја означува дека за регионот сеуште не се објавени податоците за предупредување.

 
Региони

Предупредувања се објавуваат за 6 региони кои ја покриваат целата територија на Република Македонија:
1. Северен-Вардарски
2. Осоговско-Малешевски
3. Јужен-Вардарски
4. Пелагониски
5. Охридско-Преспански
6. Полог-Поречје

 

 
 

Системот за аларми на порталот на meteo.gov.mk е синхронизиран со Европската иницијатива на ЕУМЕТНЕТ за Метеоаларм и проектот за следење топлотни бранови на Светската здравствена организација и Министерството за здравство на Република Македонија.

Претставување пред стручната јавност:

Последни измерени податоци:

Измерени вредности
 
Од мерната мрежа
 
Објаснување
Податоците се измерени на мрежата на мерни места на УХМР кои имаат синоптичка програма за работа. Оваа програма опфаќа постојано набљудување и постапки на мерења на секои 3 часа, и тоа во последените десет минути од терминот. Извештаи за резултатите се составуваат во вид на шифрирана порака и се испраќаат кон УХМР. Термините се одредени според правилата на СМО, и тоа почнувајќи од 00:00 UTC (така се означува првата временска зона која започнува од Гринич меридијанот и некаде се бележи како GMT). Локалното време кај нас е Централно европско време CET = UTC + 1, со корекцијата заради летното сметање на времето (+1 час во летниот период).
 
 

За да преминете во 3Д одберете ја можноста "Earth" (горе, најдесно на мапата). Потоа држете притиснато "Ctrl", или "Shift" и влечете преку мапата. Ако прескокот во 3Д не ви функционира, инсталирајте го Google Earth plugin додатокот наменет токму за вашиот пребарувач.

Обновувањето на материјалите: секој ден до 12 часот за предупредувањата за тековниот и за следниот ден!

Share/Save/Bookmark

Метео - предупредување
 
Појаснување
Ова е последното официјално предупредување објавено од УХМР. Предупредувањата се изготвуваат (од страна на дежурниот синоптичар) на дневна основа, но по потреба може и да се изменат понекогаш уште еднаш, или двапати во тековните 24 часа.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
Има 457 гости присутни

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

е-УХМР (ел. гласник)Вие сте овде: Предупредувања!
Share/Save/Bookmark