Метеоаларм предупредувања

Уште од ноември 2010

Extrime high temperatureExtreme low temperatureНевремеForestfire

Речен мониторинг систем

Светска метеоролошка

СМО
WMO

 

Галерија на продукти на УХМР од постојани статистички, дијагностички и прогнозстички анализи на разни параметри.

Дневни врнежи Облачност во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Минимална тем. на 2м., 10-дневна средна вредност Ветер на висина од 10 м. во термин Минимална тем. на 2м., во термин

Заб. некои од овие производи се однесуваат на состојби и периоди од порано, но би требало да се интересни за посетителите и соработниците!

Радарски мониторинг - основа

Печати
Оценка од корисникот: / 56
НајлошоНајдобро 

Продукти од радарски мониторинг од метеоролошките радар на УХМР.

РЦ Тополчани РЦ Ѓуриште Коментар
Метеоролошки појави За да се разберат графичките продукти потребно е искуство и знаења од областа на метеорологија, радарски мониторинг и основна анализа за временската состојба во последните 12 часа.

Мрежата на радарски центри располага со два дигитализирани метеоролошки радари. Графичките материјали се продукти од софтвер за обработка на дигитализирани радарски сигнали од руско потекло. Во горниот дел од сликата може да се забележат обоени правоаголници кои содржат еден или повеќе симболи кои соодветната боја на правоаголникот ги означува. Облаците и облачните системи се најчесто сосема неправилни обоени форми, а правилните кругови со бројки во средината се локациите од кои се лансираат противградните ракети. Форматот на датумот и времето е "yyyy-mm-dd hh-mm-ss" ("година-месец-ден час-минути-секунди").

На порталов може да се видат последните достапни материјали (понекогаш тие може да се од пред период од еден или неколку дена). Ако радарските центри се само во состојба на минимална активност, тогаш графичкиот материјал од двата радарски центри е достапен повремено, и во зависност од степенот на активност на секој одделен центар. Сепак ритамот на проверка за нов пристигнат материјал е на секои 15 минути, за колку што последната пристигната слика ќе биде видлива и на порталот на УХМР!

Share/Save/Bookmark

Метео - предупредување
 
Појаснување
Ова е последното официјално предупредување објавено од УХМР. Предупредувањата се изготвуваат (од страна на дежурниот синоптичар) на дневна основа, но по потреба може и да се изменат понекогаш уште еднаш, или двапати во тековните 24 часа.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
Има 453 гости присутни

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

е-УХМР (ел. гласник)Вие сте овде: Прогноза - Радарскo следење и предупредување - Радарски мониторинг - основа
Share/Save/Bookmark