Метеоаларм предупредувања

Уште од ноември 2010

Extrime high temperatureExtreme low temperatureНевремеForestfire

Речен мониторинг систем

Светска метеоролошка

СМО
WMO

 

Галерија на продукти на УХМР од постојани статистички, дијагностички и прогнозстички анализи на разни параметри.

Дневни врнежи Облачност во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Минимална тем. на 2м., 10-дневна средна вредност Ветер на висина од 10 м. во термин Минимална тем. на 2м., во термин

Заб. некои од овие производи се однесуваат на состојби и периоди од порано, но би требало да се интересни за посетителите и соработниците!

Хомогенизација на податоците во климатологија

Печати
Оценка од корисникот: / 52
НајлошоНајдобро 

Во рамките на проектот Центар за управување со суша за југоисточна Европа, Управата за хидрометеоролошки работи во соработка со Хидрометеоролошкиот сервис на Унгарија беше организатор на обука за практично користење на софтвери за хомогенизација и интерполација на метеоролошки податоци (MASH, MISH).

 

Обуката се одржа во просториите на Управата во период од 28 февруари до 04 март 2011. На обуката присуствуваа учесници од Македонија, Србија, Црна Гора, Унгарија и од Словенија (лидер на проектот).

Сушата е вообичаен дел од климата во скоро сите региони од светот. Југо-источна Европа не е исклучок; во минатите декади штетите како резултат на сушата имале големо влијание на економијата и благосостојбата. Поради тоа, потребата да се основа Центар за суша за југо-источна Европа за да се ублажат проблемите предизвикани од сушата во областа, станала видлива на крајот на минатиот век. Понатаму идеата била елаборирана од Меѓународната комисија за наводнување и дренажа (ICID) и Конвенцијата на ОН за борба против опустинување (UNCCD). Националните фокусни точки и национални постојани претставници на (UNCCD) со Светската метеоролошка организација се договорија за суштинските задачи на центарот за менаџмент со суши за југо-источна Европа (DMCSEE) и за предложениот проектен документ.

 

MASH Повеќекратна анализа на серии на податоци за хомогенизација е апликација развиена од унгарската метеоролошка служба. Аплиакцијата е слободна за кориостење, но сепак е наменета за една, релативно мала група корисници.

 

Во април 2011 тековната верзија на оваа апликација е 2.03!

Share/Save/Bookmark

Метео - предупредување
 
Појаснување
Ова е последното официјално предупредување објавено од УХМР. Предупредувањата се изготвуваат (од страна на дежурниот синоптичар) на дневна основа, но по потреба може и да се изменат понекогаш уште еднаш, или двапати во тековните 24 часа.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
Има 676 гости присутни

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

е-УХМР (ел. гласник)Вие сте овде: Метеорологија - Климатологија и агрометеорологија - Хомогенизација на податоците во климатологија
Share/Save/Bookmark