Галерија на продукти на УХМР од постојани статистички, дијагностички и прогнозстички анализи на разни параметри.

Дневни врнежи Облачност во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Температура на 2м. во термин Минимална тем. на 2м., 10-дневна средна вредност Ветер на висина од 10 м. во термин Минимална тем. на 2м., во термин

Заб. некои од овие производи се однесуваат на состојби и периоди од порано, но би требало да се интересни за посетителите и соработниците!

Индекс на нестабилност (НММ, Ев.)

Shtyp
Renditja e përdoruesit: / 35
DobëtMirë 
Nuk ka përkthime në dispozicion.

Резултати од метеоролошки нумерички модел од типот NMM (Нехидростатски модел за средни размери), пресметки со резолуција од 22 км. за регионот на Европа


 

Индексот CAPE е англиска кратенка и се изговара "кејп", а е само еден параметар за мера на нестабилност во атмосферата. Временската состојба, а особено силните процеси на нестабилност, грмежи и врнежи не се одредени само од вредноста на овој индекс. Анимацијата е составена од математички, нанапред, пресметани состојби (прогнози) за период од 72 часа (3 дена) и тоа со вредности на секои 3 часа по една претставена карта на индексот CAPE, сметајќи од почетокот на денот (полноќ).

 

Обновувањето на материјалите е секојдневно на порталов во претпладневните часови!

Share/Save/Bookmark
Nuk ka përkthime në dispozicion.

Метео - предупредување
 
Појаснување
Ова е последното официјално предупредување објавено од УХМР. Предупредувањата се изготвуваат (од страна на дежурниот синоптичар) на дневна основа, но по потреба може и да се изменат понекогаш уште еднаш, или двапати во тековните 24 часа.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
Kemi 649 vizitorë n'linjë

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

e-DPHM (buletini elektronik)You are here: Parashikimi - Modifikim - Нумерички модели - Индекс на нестабилност (НММ, Ев.)
Share/Save/Bookmark