Gallery of UHMR products of the permanent statistical, diagnostics and forecast analysis of different parameters.

Daily precipitations Cloudiness in term Temperature on 2m in term HUMIDEX in term - spatial analysis, isolines Temperatures on 2 m. in term Minimal temperatures on 2m. 10-day mean Wind at 10 м. in term Minimal temperature at 2 m. in term

Note: some of this products are related to historical terms or periods, but still, should be interesting for the visitors or customers!

УХМР ОДИ НАПРЕД (НОВО)

Print
User Rating: / 19
PoorBest 
There are no translations available.

СЕЗОНСКИ ИЗГЛЕДИ
ЈУНИ-ЈУЛИ-АВГУСТ 2017
УПРАВА ЗА ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКИ РАБОТИ
Подготвил: Проф. д-р Владо Спиридонов

Информацијата можете да ја превземете на следнава врска тука!

 

УВ-индекс

Управата за хидрометеоролошки работи во соработка со Германската Метеоролошка Служба (DWD), како една од водечките во светот и согласно потпишаниот MoU, во рамките на својата програмска и оперативна работа за период воведува детализиран приказ за УВ-индексот во Македонија за тековниот ден и три (3) дена одапред.УВ-индекс претставува мерка за интензитетот на ултравиолетово зрачење од Сонцето. Всушност, УВ-индексот е меѓународна стандардна

...величина за мерење на јачината на ултравиолетовото (УВ-зрачење). Во зависност од предвидените вредности на УВ-индексот се вршат и предупредувања на луѓето за штетноста на УВ-зрачењето и начинот на кои треба да се преземат одредени заштитни мерки. Со зголемување на УВ-индексот, сончевото УВ-зрачење може да влијае штетно врз кожата, очите и имунолошкиот систем. Затоа, треба да се преземаат повеќе мерки за заштита од штетните УВ-зраци. Пресметување на УВ-индексот, е според препораките од страна на Светската метеоролошка организација (СМО) и Светската здравствена организација (СЗО), преку мерење на интензитетот на сончевото УВ-зрачење со различни бранови должини.

 

Известување за вредностите на УВ-индексот

УВ-индексот го опишува нивото на сончевото УВ-зрачење на површината на Земјата. Вредностите на индексот се движат од нула па нагоре. Колку е повисока вредноста на индексот, толку е поголема можноста за оштетување на кожата и очите, и помалку време е потребно да се случи оштетувањето. Прогнозите на УВ-индексот го вклучуваат влијанието на облачноста при простирањето на УВ-зрачењето низ атмосферата. Вредностите на УВ-идексот се групирани по категории на изложеност. Со проверка на временската прогноза може да се добие секојдневна информација за јачината на Сонцето. УВ-индексот го категоризира УВ-зрачење како (ниско, умерено, виско, многу високо и екстремно) и го опишува секое ниво и како и неопходните превентивни мерки кои треба да се преземат за заштита. Крајна цел на известувањето за УВ-индексот е оваа дневна информација да биде прифатена како општо корисна за јавноста.

 

 

Save

Share/Save/Bookmark

Meteo - warning
 
About
This is latest official warning published by UHMR. Every warning is prepared by the forecasters on the daily basis, but if it is needed can be changed sometime once or twice in the period of last 24 hours.
 
 

Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian-AL
We have 1059 guests online

Важни адреси:

Метео++
Метео+5
Селектирај текст за да го слушнеш

е-УХМР (ел. гласник)You are here: Media center - News - УХМР ОДИ НАПРЕД (НОВО)
Share/Save/Bookmark